De aanloop naar een verhuizing is meestal een hectische periode. Wat voor de mens opgaat, geldt ook voor huisdieren. Ze voelen instinctief aan en lezen ook uit uw gedrag af dat er wat op komst is. Voor een goed aangepast huisdier is een verhuizing al een ingrijpende gebeurtenis. Voor dieren met een ‘verleden’ kan het zelfs tot paniekreacties leiden.

De meeste katten zijn vrij gevoelig voor onverwachte en veranderende situaties. Een verhuizing is daar een goed voorbeeld van. De voorbereidingen in huis, de nervositeit van het baasje, de dag van de verhuizing en de nieuwe woning: het kan een kat allemaal te veel worden. Zijn gedrag kan hierdoor ook veranderen. De kat doet bijv. zijn behoefte niet meer op de bak of het behang krijgt een nooit eerder vertoonde krabbeurt. Ook kan de kat zich overdreven aanhankelijk gaan gedragen of juist andersom: hij wil helemaal niets meer van u weten.

Voorbereiding
In de periode vóór de verhuizing geeft u uw kat bij voorkeur geen extra speciale aandacht. U kunt hem het beste niet verplaatsen naar een oppasplek, want dan moet hij twee keer wennen aan een nieuw huis. De beste methode is om een aparte kamer in te richten die ook op slot kan op de dag van de verhuizing, zodat er niemand per ongeluk kan binnenkomen en de kat laten ontsnappen. Zorg dat hier de vertrouwde spulletjes van het dier staan, zoals de kattenbak, zijn mandje, de voer- en drinkbakjes, maar ook de reismand of de transportkooi die voor de verhuizing gebruikt zal worden.
Op de verhuisdag zelf zet u hem daar gedurende de tijd dat er heen en weer wordt gelopen om de boel te laden met de deur op slot, zodat hij niet per ongeluk in paniek ontsnapt. Idealiter doet u dit ook weer bij aankomst in het nieuwe huis. Richt eerst de kamer in met zijn spulletjes en laat hem tot het uitladen klaar is in zijn kooi zitten met water, brokjes en een klein plasgelegenheid.

Als de rust weer is weergekeerd en alle ontsnappingsmogelijkheden naar buiten toe zijn uitgesloten, laat u de kat uit zijn reiskooi en laat hem rustig eerst die kamer verkennen en wennen aan de nieuwe geuren en geluiden in huis. Meestal na een paar uur kunt u dan de deur eens openzetten om hem het verder huis te laten verkennen, maar u kunt daar ook mee wachten tot u wat meer bent ingericht.
In het nieuwe huis moet u de kat minimaal twee, maar het liefst minimaal een maand binnen houden en af en toe extra verwennen. Als de kat eerder buiten komt, bestaat de kans dat hij verdwaald of rechtstreeks teruggaat naar zijn oude, vertrouwde huis. Katten hebben een ‘thuisinstinct’. Het duurt ongeveer een maand voordat een kat zich heeft gesetteld in zijn nieuwe omgeving. Spelen is voor de meeste katten ook zeer ontspannend. Als uw kat erg gespannen ergens achter of onder verdwijnt na de verhuizing, kunt u hem proberen te verleiden tot een spelletje met een touwtje of iets dergelijks. Zo kan hij zich even bewegen en de spanning uit zijn lijf weg springen. Vaak is dan het ijs gebroken en gaat hij heel voorzichtig toch op onderzoek uit.

Transportmiddel voor uw kat
Bij een verhuizing van een kat kunt u het best een transportkooi gebruiken. Ze zijn in elke dierenwinkel te koop. Rieten reismanden hebben als nadeel dat ze zelden goed zijn af te sluiten. Ook qua onderhoud zijn ze niet zo handig. In de paniek van de verhuizing kan de kat immers zijn urine of ontlasting in de reismand laten lopen. Er bestaan tegenwoordig ook praktische en zeer stevige plastic reiskooien. Vanuit hygiënisch oogpunt genieten deze kooien de voorkeur. U kunt deze kooien ook vaak huren bij de Dierenambulance of een plaatselijke dierenarts.
Oostendorp Verhuizingen heeft ook twee kooien beschikbaar voor de verhuizing van uw kat.

Voor het kalmeren en temperen van de gemoederen van uw kat (ook geschikt voor kinderen) kunt u gebruik maken van een paar druppels Rescue Remedy van Bach.

Laat uw kat wennen aan de kooi door deze open in de woonkamer te zetten. Leg zijn vertrouwde spulletjes er in, zoals bijv. zijn vertrouwde slaapdekentje. Nieuwsgierig als hij is zal een kat de kooi gaan inspecteren en er mogelijk zelfs in gaan slapen.

Hou een kat minimaal één dag voor de verhuisdag binnen. Zorg vooraf dat de kat een halsbandje draagt met een kokertje met het oude- en nieuwe huisadres en een telefoonnummer. Als de kat nog geen chip heeft, is dit zeker aan te bevelen. De dierenarts plaatst de chip onder de huid van de kat. Het bevat ondermeer een uniek nummer waarmee de kat met al zijn gegevens in een databank wordt geregistreerd. Mocht de kat tijdens de verhuizing weglopen en bijvoorbeeld in een asiel terecht komen, dan wordt er altijd gekeken of er een chip aanwezig is. Een speciaal daarvoor bestemd apparaat leest de chip dan af. Voordeel van een chip is dat het levenslang blijft zitten. Houdt u er rekening mee dat uw kat ook mee moet worden verhuisd; zorg er dus voor dat uw gegevens bij de databank in kwestie kloppen! Via onderstaande links kunt u informatie inwinnen over de betreffende chip; uw dierenarts kan u ook verder helpen.

www.petbase.nl     www.europetnet.com   www.petlook.nl   www.dierkwijt.nl   www.chipdatabase.nl

Voor verder informatie kunt u ook terecht op www.kattenplaza.nl/Katten_en_verhuizen , tevens deels de bron van deze informatie.